Χιλιαδού - Σκάλωμα - Μαραθιάς - Σεργούλα - Γλυφάδα - Σπηλιά

Χιλιαδού - Σκάλωμα - Μαραθιάς - Σεργούλα - Γλυφάδα - Σπηλιά

Με αφετηρία το Μοναστηράκι μπορείτε καθημερινά να κάνετε εκδρομές στους γειτονικούς οικισμούς. Ο κοντινότερος οικισμός με μεγάλη παραλία για να κάνετε μπάνιο είναι η Χιλιαδού στα

2.5 χλμ., προς τα δυτικά. Είναι ένα από τα πολλά χωριά της πεδιάδας του Μόρνου. Στο ψαροχώρι που κάποτε είχε μόνο καλάμια και …κουνούπια, θα πάτε από μια ωραία διαδρομή ανάμεσα σε χωράφια σπαρμένα με τριφύλλια, καλαμπόκια και εσπεριδοειδή. Στην είσοδό της υπάρχουν χαμηλά διώροφα σπίτια με κεραμοσκεπές. Η  πέτρινη πλατεία της είναι κοντά στο λιμανάκι με τις βάρκες. Εδώ ασπρίζει το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Από την πάνω μεριά της παραλίας υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό.

Ανατολικά από το Μοναστηράκι (ακολουθείτε τον ασφαλτόδρομο που οδηγεί από τη Ναύπακτο προς την Ιτέα), βρίσκεται ο επόμενος οικισμός που αξίζει να γνωρίσετε: το μικρό λιμανάκι Σκάλωμα, στα 4.5 χλμ. από το Μοναστηράκι, με στενή παραλία όπου οι ιδιοκτήτες των ωραίων σπιτιών του κάνουν μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά.

Αμέσως μετά ξεκινά η παραλία του Μαραθιά με χοντρό βότσαλο, όπου είναι προτιμότερο να πάτε από τον παραλιακό δρόμο με τους μικρούς χείμαρρους και τις καλαμιές, που ξεκινάει από το Σκάλωμα.
Ο Μαραθιάς είναι ένα χωριό κτισμένο μέσα σε πεδιάδα με  οπωροφόρα, μουριές και πλατάνια. Είναι απλωμένο κατά μήκος της παραλίας του, όπου μπορείτε να κάνετε και μπάνιο (μόνο προσοχή, γιατί τα νερά είναι κρύα!).

Έχει εμπορικά μαγαζάκια, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και είναι το πιο πολυσύχναστο στην περιοχή, μετά το Μοναστηράκι. Η εκκλησία που θα δείτε δίπλα στη θάλασσα, μέσα στα πλατάνια και τους ευκαλύπτους, είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο κέντρο του χωριού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Κάθε Μάρτιο ή Απρίλιο διοργανώνεται στον Μαραθιά η «Γιορτή του Ψαρά», όπου ψήνονται και προσφέρονται –μαζί με κρασί– ψάρια και σαρδέλες.

Η καλύτερη παραλία της περιοχής, με ψιλό βότσαλο και πράσινα κρύα νερά, βρίσκεται στη γειτονική Σεργούλα, η οποία επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μύλοι λόγω των πολλών νερόμυλων που λειτουργούσαν στην περιοχή. Εκεί μπορείτε να δείτε το «κανάλι» του μύλου, αριστερά από το δρόμο, που στηρίζεται σε αριστοτεχνικά φτιαγμένες καμάρες και σκιάζεται από πλατάνια.
Στη Σεργούλα, όπως και στη γειτονική Γλυφάδα και τη συνεχόμενή της Σπηλιά Τριζονιών υπάρχουν ταβερνάκια για φαγητό. Στη Σπηλιά θα βρεις μικρές σπηλιές-κοιλώματα στους βράχους αρκεί να διαθέτετε βάρκα.

Από την περιοχή Χάνια, δίπλα στη Σπηλιά, φεύγει το καραβάκι που σας φέρνει στα Τριζόνια σε λίγα λεπτά.