Η Τοποθεσία

Η Τοποθεσία

Ένα πέτρινο παραπέτο. Στη θάλασσα από κάτω οι αχινοί - ευτυχώς πολύ μακριά από τα πόδια σου που τα απλώνεις πάνω από το νερό –μοιάζουν απειλητικοί.

Χαζεύεις, το μυαλό σου αδειάζει. Ξαφνικά λίγα φαίνεται να έχουν σημασία: Ο ήλιος δύει, κοιτάς, κι ύστερα γυρίζεις το βλέμμα δεξιά, στη δασωμένη γλώσσα γης ανάμεσα στο Μοναστηράκι και τη Χιλιαδού, απέναντι στη φουτουριστική γέφυρα Ριου-Αντιρρίου και αριστερά, στο πέτρινο χωριό που μοιάζει να κατρακυλάει μέχρι τη θάλασσα: εκεί όπου μπορείς σε λίγο να επιστρέψεις διανύοντας βήμα με βήμα την πετροκτισμένη «εσπλανάδα».

Το πρόγραμμα εδώ είναι ανακουφιστικά απλό: βόλτα στο Μοναστηράκι, φαγητό στα ταβερνάκια και προαιρετικά ποτό σε ένα από τα μπαρ-κλαμπ κοντά στον οικισμό. Το πρωί βόλτες, μπάνιο και εξερεύνηση στα γύρω μέρη: Χιλιαδού, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια με τα ταβερνάκια, τα μικρά λιμανάκια και τα αναστηλωμένα σπίτια κάποια από τα οποία «ξέμειναν» εκεί φτιαγμένα πριν από έναν αιώνα.

Υστερα είναι η Ναύπακτος. Κτισμένη σε μια καταπράσινη τοποθεσία, την διακρίνεις από μακριά -από την απέναντι παραλία του Ρίου στην Πελοπόννησο. Τα τείχη του κάστρου της κατηφορίζουν ως την παραλία του Κορινθιακού και το βενετσιάνικο λιμανάκι προσφέρει προστασία στα μικρά πλεούμενα των ντόπιων. Από κοντά, η παραθαλάσσια καστροπολιτεία της Ρούμελης είναι ακόμη ωραιότερη. Απολαμβάνοντας τη πέτρινη αγκαλιά του κάστρου της, αποπνέει μια πρωτόγνωρη αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που θυμίζει άλλες εποχές. Είναι άλλωστε μια πόλη όπου το παρελθόν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος.